Magyar csúcsborok a csúcson!

Büszkén járja be az internetet az MTI szívet melengető híre. A  szentpétervári G20-as találkozón majdnem féléves kiválasztási folyamat után négy magyar bor és két híres magyar ital is ott lesz. Egyáltalán nem lepődtem meg a borok listáján, hiszen ki is képviselhetné Magyarországot és azon belül világhírű borvidékünket Tokajt méltóbban, mint a régió egyik legdinamikusabban fejlődő bortermelője a Monte Tokaj, akik a borgyártás (!!) során sikeresen alkalmazzák az innovatív technológiákat és a modern berendezéseket. Ki ne ismerné a szőlőbirtok ihletőjét és tulajdonosát Kiss Szilárd Miklós urat, aki már több mint egy évtizede foglalkozik a magyar bortermelés hírnevének emelésével. Biztos csak véletlen egybeesés, hogy a moszkvai magyar nagykövetség mezőgazdasági attaséját is Kiss Szilárdnak hívják. Az ő hatputtonyos muscat lunel aszújukhoz csatlakozik Vincze Béla olajosan, már-már glicerinesen sűrű cabernet cuvée-je. Hogy még inkább megismerjék a csúcstalálkozó résztvevői a magyar fajtákat, Villányt Wunderlich Alajos cabernet franc-ja képviseli, bár ez nem is az övé, ugyanis a pince névadója már átigazolt a Wunderlich családi pincészethez, így akár becsempészhetnénk a listába egy ötödik magyar bort is. A Tornai Pincészet Aranyhegy Juhfarkja kicsit kilóg a sorból, mert magyar fajta és akár még jó is lehet. Korrigálunk a Törley Brut-tel, ami a külföldieknek izgalmas chardonnay-ből készül, és az Unicummal, ami finomabb, egyedibb és természetesebb, mint bármelyik magyar pálinka. Na zdarovje, az elvtársaknak!

11 gondolat “Magyar csúcsborok a csúcson!” bejegyzéshez

 1. rszabi 2013-09-05 / 11:03

  Jó írás, nagyon jót tudnék nevetni rajta, ha nem lenne ez nagyon szomorú..

 2. mw 2013-09-05 / 11:29

  Ezek kozul a borok kozul a szerzo hanyat kostolt? Csak kivancsisagbol kerdezem, no offense.

 3. palack 2013-09-05 / 11:40

  Vincze Béla, Wunderlich és Tornai borokat kóstoltam már nem is egyet. Sőt a Törley és az Unicum is megvolt már. Töredelmesen bevallom viszont, hogy a Monte Tokajról most hallottam először. De nem is kóstolójegyzetet írtam, csak a hírt kommentáltam.

 4. Norbert Csite 2013-09-05 / 11:41

  “A bort kétfajta barriques hordóban érlelik: a hagyományos, nem túl nagy, magyar Gönczy hordókban (136 l), és a nagyobb méretű Seredney hordókban (286 l).”

  ez mindent visz

 5. Balogh Zoltán 2013-09-05 / 15:14

  Nyilván nem véletlen az egybeesés. Kiss Szilárdnak két saját cége is van szovjetúnióban, a Vengerszkoje Vino magyar borok, a Vengerszkije Produkti magyar élelmiszerek importjával foglalkozik. Valamint igen, az övé a Monte Tokaj Kft. amely több mint 4 ezer orosz üzletbe exportálja a borait.
  Botrányos, gyomorforgató, szégyen és gyalázat hogy egy állami hivatalnok a munkaidéjében, az adófizetők pénzéből a hivatai befolyásával (vissza)élve a saját magáncégének a szekerét tolja.

 6. Lumunba Szása 2013-09-06 / 06:55

  T. Balog Úr!

  Írja:
  “Botrányos, gyomorforgató, szégyen és gyalázat hogy egy állami hivatalnok a munkaidéjében, az adófizetők pénzéből a hivatai befolyásával (vissza)élve a saját magáncégének a szekerét tolja.”

  Csak a rend és a korrekt tájékoztatás kedvéért nem árt, ha tud (meg a cikk/komentje olvasói is tudomást szereznek az alábbiakról:

  Ez az Ön által bizonyára nem annyira szeretett (ez szíve joga) Úr több évtizedes orosz piacon kifejtett vállalkozói tapasztalatával, tudásával és s.anyagi eszközeivel szolgálta és szolgálja (most éppen állami gúnyában is) a RF-be menő magyar exportot.

  Nota bene Őt-aki eleddig soha, tudatosan nem volt állami alkalmazott- keresték meg ama hivatal részéről, hogy segítse ilymódon is a “keleti nyitást”.

  Tiszteltetem!

  P.s.:

  Ön bizonyára szintén egy méretes orosz exportőr és Russland kíváló ösmerője.
  (Eleddig nem futottunk még össze arrafelé mondjuk az 20 évben az elmúlt becses személyével.
  Nyilván az én hUbámból!
  Habár, akit én nem ismerek ezen a területen, az leginkább a “mérési hiba” kategóriába tartozik…)

 7. Lumunba Szása 2013-09-08 / 08:53

  “…a Monte Tokajról most hallottam először.”

  T. palack!

  Azt bizony sajnálhatja, hogy nem hallott erről a kíváló márkáról , ám azt méginkább, hogy nem volt szerencséje valamely több puttonyos aszújukat megízlelni.
  Szerencsémre (bárha ennek érdekében időnként teszek is “valamit”) nekem volt hozzá módom tavaly, a “Prodexpo” kapcsán a moszkvai Magyar Nagykövetségen Mezőgazdasági Miniszterünk által a kompetens orosz és (a Prodexpon résztvevő) magyar élelmiszer ipari üzletemberek, a szaksajtó és az OF mezgáz min. helyettese tiszteletére adott fogadáson, ahol a “borkorcsolyát” a libamájas szendvicsek adták.

  Mondhatom, “királyi” lakoma volt…)

 8. Kiss Szilárd 2013-09-09 / 12:45

  Köszönöm mindenkinek a hozzászólást, főleg a Balogh Úrnak.
  Szeretném előljárójában megjegyezni, hogy a minisztérumi felkérés után minden cégem vezetéséről lemondtam. Mind tulajdonos természetesen szükség esetén beleszólok az irányitásba. A cég több mint 3 millió palack magyar bort értékesit Oroszországban, évente és mindezt már tiz éve.
  A Pétervári kóstolóházat, mivel Magyarországon nem találtam támogatót, AMC-t stb., a saját pénzemből finanszirozom. Sajnos a magyar termelők még nem nőttek(többek között Ön se) föl ahhoz, hogy meg kell Magyarország imázsát változtatni jó irányba.
  Ugyanakkor elmondom, szintén az én tulajdonomat képezi az a magyar bolthálózat(PAPRIKA) Moszkvában, ami főleg magyar kézműves élelmiszereket árul, kóstoltat, házhoz szállit.
  Szeretném, hogy az olyanok mint Ön felnőnének az ilyenhez, és tudják értékelni, hogy egy honfitársuk vért köpve népszerűsiti Magyarországot, a 2o12-es évben 7o%-kal, ezév első negyedévében 2o%-kal megnövelte a magyar élelmiszerexportot.
  Azt kivánom, hogy tudja szeretni Honfitársait, és legalább annyit dolgozzon, mint én.
  Sk. Kiss Szilárd

 9. elzee 2013-09-17 / 12:41

  A Monte Tokaj honlapja vicces… 🙂

 10. OZZ 2013-09-25 / 12:26

  szerintem korrekt weboldaluk van, nem tudom mi bajod vele?!

 11. Szilard Kiss 2013-09-25 / 13:07

  Szerintem is rendben van, Sőt fejlödik is

Szólj hozzá!

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s